Radiális fürdőszobai ventilátor - A kiválasztás legfontosabb szempontjai

Radiális fürdőszobai ventilátor - A kiválasztás legfontosabb szempontjai

2021. március 12. - 09:44

 

Az év minden egyes napján fontos a megfelelő légcsere a lakásban. Ez kifejezetten a könnyen párásodó helyiségekre érvényes, mint amilyen a fürdőszoba vagy a konyha. 

Forrás: aeroventil.hu

Ha nem szeretnénk végtelen harcot vívni a penésszel, akkor a legjobb, ha speciális szellőzőrendszereket építünk ki otthonunkban. A következő cikkben megtudhatja, hogyan válassza ki az ideális, radiális fürdőszobai ventilátort.

A szellőzőrendszerek szerepe napjainkban

Az emberi szervezetnek friss oxigén híján kellemetlen tünetekkel kell szembenéznie, mint amilyen például a fáradékonyság, fejfájás vagy rossz közérzet. A fürdőszobai és konyhai tevékenységek bizony nem kevés párát termelnek, amely valójában kihat az egész lakókörnyezetre, hiszen egészen a penész megjelenéséig vezethetnek. Ez pedig már szintén egyenes út az egészségre káros hatásokhoz.

De mit tehet Ön otthonában, hogy megelőzze ezeket? Nos, minden nap nyissa ki az ablakot! Igen, ez fontos, de ugye Ön nem gondolta komolyan, hogy ez elegendő lenne? Ráadásul télen a fűtött levegő is szépen távozik az ablakon, nyáron pedig épp a forró levegő áramlik be.

A radiális ventilátorok jellegzetességei

A radiális ventilátorok valójában a hétköznapokban is segítségünkre vannak, pedig ezzel nem is vagyunk igazán tisztában. A légkondiban, porszívóban is megtalálhatóak. Az axiális ventilátorokkal szemben ezek a típusok sokkal nagyobb nyomásnövekedést hoznak létre. Jól hasznosíthatóak a szellőztetésben a nagy ellenállású rendszerek, például a hosszú csővezetékek esetében.

A levegő útja L alakú, legalábbis a radiális ventilátorok esetében, s ilyenkor a levegő beszívása a tengely irányába történik, a kifújása pedig már a tengelyre merőleges. Ez a ventilátortípus alkalmas az ipari és a háztartásbeli felhasználásra is.

Amennyiben szeretne speciális ventilátorokat beszerezni otthonába, akkor az AeroVentil professzionális radiális ventilátorai között megtalálja a megfelelő darabot!

Radiális ventilátor fürdőszobai alkalmazásra

A radiális ventilátorok közül szinte az összes jól alkalmazható a fürdőszobában, azonban érdemes néhány konkrét példát is megemlíteni, hogy jobban eligazodjon közöttük!

Az egyik közkedvelt változata az időrelés ventilátor, amely esetében előre beállítható, hogy a működés során mikor álljon le. Például, ha a fürdés utáni párával szeretnénk elbánni, akkor figyelembe véve a “kiszellőzési” időtartamot, mi magunk is beállíthatjuk ezt az időpontot.

Aztán ott vannak a mozgásérzékelős ventilátorok, már rögtön működésbe lépnek, amint mozgást érzékelnek. Viszont ezek a darabok sokszor akkor is beindulnak, ha hosszabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben, csak éppen beugrunk valamiért egy pillanatra. Ilyen esetben beszerezhet akár páraérzékelős típust is, amely csak a megnövekedett páratartalom hatására kapcsol be. Így az üzemidő alatt még takarékos is!