Óriási siker a karantén alatt a gyerekeknek indított kertészeti pályázat

Óriási siker a karantén alatt a gyerekeknek indított kertészeti pályázat

2021. május 03. - 12:59

 

Az esztergomi székhelyű Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány idén első alkalommal hirdette meg „Kertelj Te is kiskertet!” című pályázati felhívását.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A pályázatra olyan 3 és 14 év közötti gyermekek jelentkezését várták, akik otthonukban vagy nagyszüleiknél kis kertet alakítottak ki maguknak szüleik, nagyszüleik segítségével, és művelik azt.

A pályázati felhívásra a vártnál sokkal többen jelentkeztek a regisztrációra nyitva álló április 30-i határidőig, közel 170 gyermek nevezett be, külön örömre szolgál, hogy az ország minden részéről, sőt még határainkon túlról, a környező országokból (Kárpátalja, Románia, Szlovákia), és még Németországból is van jelentkező.

A jelentkezők településeit felvitték térképre, melyen igen szemléletesen látszik a jelentkezők területi eloszlása, és az, hogy nem csak a nagyobb városokból, hanem egészen apró településekről is pályáztak gyerekek. (A térkép ezen az oldalon érhető el: http://valaszuton.hu/kiskertes-palyazok/)

A gyerekek korosztálya is igen változatos: a 3 és 14 éves korosztály minden tagja képviselteti magát a pályázaton. A pályázók között vannak egyéni jelentkezők, de többen testvérükkel vagy testvéreikkel közösen neveztek, és érkeztek intézményi pályázók is (óvoda, iskola).

A pályázatra nevezni legalább 1 négyzetméteres kiskerttel, vagy balkon-, erkély-, teraszkerttel lehetett, melyben dísznövényeket, konyhakerti növényeket vagy vegyesen mindkettőt nevel a kiskert tulajdonosa.
A jelentkezés április 30-án lezárult, ám a regisztrált jelentkezőktől a pályázati adatlapot és a kertekről készült fotókat június 30-ig várja az Alapítvány, hiszen ekkorra már látszani fog munkájuk gyümölcse. Az elbírálásnál az alábbi szempontokat veszik figyelembe:

  1. A gyermekek által művelt kiskert legalább 1 négyzetméteres legyen, melyben legalább háromféle növényt termeszt, balkonon nincs méretkikötés, de legyen legalább háromféle növény.
  2. Bármilyen növény termeszthető, legyenek azok konyhakerti növények, dísznövények, virágok, stb.
  3. A kiskert legyen szépen gondozott, gyommentes, ápolt, ötletesen kialakított.
  4. Örömmel veszik, ha a kiskertben nem alkalmaznak vegyszereket, hanem kizárólag öko- és biomódszerekkel történik a termesztés, jó, ha történik komposztálás, mulcsozás, csapvíz helyett összegyűjtött esővíz használata.
  5. Szintén kedvező elbírálásban részesítik azokat a kiskerteket, ahol a gyermekek megismerik a hasznos élőlényeket, melyek a kiskertészek munkáját segítik, és ezeket az élőlényeket be is csalogatják a kertjükbe: madárodúk, madáretetők, rovarhotelek, süngarázs, stb. kihelyezésével.

Bíznak benne, hogy programukkal ösztönözhetik a legfiatalabb korosztályokat saját kiskert kialakítására és művelésére, így már fiatalon megismerkedhetnek a kertművelés alapjaival, kapcsolatba kerülhetnek a talajjal, a hasznos és kevésbé hasznos állatokkal és növényekkel, és megtapasztalhatják a növények nevelésének lépéseit, és kézzelfogható eredményét, gyümölcsét. A gyerekkorban megszerzett tudást pedig bármikor feleleveníthetik felnőttkorukban is, ha úgy hozza az élet.

A pályázatokat a beérkezésüket követően, 2021 júliusában bírálják el: a legjobbnak ítélt három kiskert-tulajdonos értékes ajándékcsomagban részesül. Emellett a kiskerteket közönségszavazásra bocsátják közösségi oldalukon, ahol a legtöbb szavazatot kapott kiskert különdíjban részesül.

A díjak átadására (vagy postázására) 2021 augusztusában kerül sor.

A program weboldala: http://valaszuton.hu/kertelj-te-is-kiskertet-palyazat-gyerekeknek/