Nagy-Britannia elveszítette tengeri növényzetének 90 százalékát

Nagy-Britannia elveszítette tengeri növényzetének 90 százalékát

2021. március 10. - 11:26

 

Súlyos ökológiai katasztrófa fenyegeti az Egyesült Királyság partvidékét, ami a klímaváltozásra is jelentős hatással lehet.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Tudósok szerint a 90 százalékos csökkenés drámai visszaesésként értékelhető, amelynek káros utóhatásai lehetnek a globális felmelegedés tekintetében is – tudósított a The Guardian hírportál.

Mivel a hínarak és a különböző tengeri növények elnyelik a felszínről érkező, és vízben oldott szén-dioxid nagy részét, illetve több millió tengeri élőlénynek szolgáltatnak megfelelő tápanyagot, ezért pusztulásuknak végeláthatatlan következményei lehetnek.

Kutatók bebizonyították, hogy az elmúlt évszázadban mintegy 92 százalékkal esett vissza a tengeri növényzet összmennyisége, a kapacitás és kiterjedés csökkenésével pedig az élővilág egyaránt jelentős károkat szenvedett el.

Mindössze 8,5 ezer hektár hínár és óceánfenéki növényréteg maradt meg, amely továbbra is zsugorodik, a jelenlegi tendencia alapján a 21. század végére teljesen el is tűnhet, ami óriási probléma, hiszen pótlását szinte lehetetlen megoldani.

A hínarak a rákok, garnélák és egyéb páncélos állatok természetes élőhelyének számítanak, nem mellesleg megakadályozzák, hogy a gyors folyású áramlatok elsodorják őket, azonban ritkulásukkal nagyobb veszélyeknek vannak kitéve.

Az elkövetkező évtized kulcsfontosságú lehet a tengeri fauna biodiverzitásában, hiszen ha folytatódik a negatív tendencia, akkor nemcsak a rákok, hanem a tengerben élő halak is megsínylik majd a növényzet elhalását, ami befolyásolhatja akár a partvidék környékén űzött halászatot is. (liner.hu)