Meteor hullott egy francia kisfalura, a kutatók gőzerővel keresik az űrsziklát

Meteor hullott egy francia kisfalura, a kutatók gőzerővel keresik az űrsziklát

2021. március 09. - 05:40

 

Egy aprócska, ám annál értékesebb kőzetdarab hullott a franciaországi Mauraux településre, viszont a helybéliek azóta sem találtak rá a meteoritra.

A kép illusztráció! - Forrás: indiatimes.com

Egy nagyjából körte méretű meteort vettek észre a maurauxi obszervatórium csillagászai, amely Aiguillon határában ért földet február 27-én, nagyjából éjszaka 10 óra tájékán. A körülbelül 150 grammos űrszikla hosszú, fényes csóvát húzott maga után, és becsapódott egy ismeretlen helyre.

The Guardian megkeresésére Mickael Wilmart asztronómus elmondta, ritkaság, hogy egy ilyen friss meteordarab csak úgy a semmiből alászálljon, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtalálják a tudósok számára rendkívül értékes kincset.

A marauxi obszervatórium kamerái is rögzítették a nem mindennapi jelenséget, a felvételen tökéletes kivehető, amint fényes tűzgolyóként száguld a talaj felé az ököl nagyságú űrbéli kőzet.

A vadászat a meteor után az ütközést követően megkezdődött, csillagászok a helyiekkel és önkéntesekkel együtt lázasan keresik a meteoritot, ami egy több tízhektáros területen landolt.

“Ez olyan, mintha tűt keresnénk egy szénakazalban. Az emberekre és a segítőinkre támaszkodunk, akik a kertekben, az út szélén, valamint a közeli erdőségekben és mezőkön kutatnak a szikladarab után” – tette hozzá Wilmart.

Ha mégis sikerülne rábukkanniuk a meteoritra, azzal új dimenziók nyílhatnának meg a francia kozmológusok előtt, hiszen egy lépéssel közelebb kerülhetnének ahhoz, hogy megértsék az univerzum keletkezésének rejtélyeit. (liner.hu)