Magyar Teátrum Díj 2020

Magyar Teátrum Díj 2020

2020. december 25. - 06:35

 

Kiosztották az idei év Magyar Teátrum Díjait. Az elismeréseket rendhagyó módon anyaszínházaikban, zárt körben, a járványügyi előírások betartásával adták át. A díjazottakat köszöntő ünnepélyes, nagyszabású gálát a jövő év tavaszán tartják meg.

(b-j) Bank Tamás, SchőnTünde (Játékszín) és Szabó László

Az idei év váratlan megpróbáltatásokat hozott a színházi, előadó-művészeti szféra életébe is. A színházak, kulturális intézmények már a koronavírus-járvány első szakaszában is a kivételes közösségi összefogás számtalan példáját mutatták meg a maszkok varrásától az idősek segítéséig, és ez a munka ősszel is folytatódott. A közösségi vállalások, a gyors reagálás a járvány aktuális alakulására, a nyári újraindulás majd az őszi korlátozások és bezárások kivételes rugalmasságot, alkalmazkodókészséget, folyamatos újratervezést igényeltek a színházaktól. A Magyar Teátrumi Társaság ebben a rendkívül évben különösen fontosnak tartotta, hogy elismerjék azokat a színházi szakembereket, akik munkájuk legjavát, szakértelmüket a színházi élet, a színpadi produkciók vagy idén a kulturális intézmények közösségi vállalásainak szolgálatába állítják.(b-j) Fekete Péter Kulturális Államtitkár, Fazekas Tamás, a Zaj Stúdió igazgatója, Bajkó Tamás színpadmester és Zsuráfszky Zoltán művészeti igazgató

A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díj a színházi háttérszakmákat és azok legkiválóbb művelőit kívánja megbecsülni, erkölcsi és anyagi értelemben egyaránt, öt szakmai díj és évente legfeljebb három különdíj odaítélésével. A nettó 1000 eurós díjjal járó elismerést a zsűri döntése alapján megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével és a magyar színházművészet iránti elkötelezettségével rászolgált arra.

Az idei év díjazottjai: Domokos Árpádné, az Újszínház világosítója; Schőn Istvánné, a Játékszín öltöztetőtárának vezetője; Bajkó Tamás, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes színpadmestere, Cziráki Miklós, a Veszprémi Petőfi Színház színpadi felügyelője, Dreiszker József, a Budapesti Operettszínház fővilágosítója. A Nemzetiségi Különdíjat Kalóz István, a Karaván Színház fővilágosítója kapta.

Immár harmadik éve ítélik oda a a Magyar Teátrum Életműdíjat, amely a 60. életévét betöltött személynek adható, aki példaértékű, a színházművészetben eltöltött életpályája során a magyar kultúra érdekében kiemelkedően jelentős elméleti vagy gyakorlati tevékenységet végzett. A nettó 500.000 forintnak megfelelő összeggel járó elismerést idén Szabó Csaba, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház produkciós vezetője kapta.Cseke Péter és Szabó Csaba (Kecskemét)

A megalapítása óta a most átadott díjakkal együtt összesen 79 Magyar Teátrum szakmai- és életműdíjat adtak át. A díjátadó gálát, ahol a díjazottakat nagyszabású műsorral ünneplik, s ahol egy estére kivételesen a háttérben dolgozók is a rivaldafénybe állnak, minden év decemberében rendezik meg. Az ünneplésből az idei díjazottak sem maradnak ki: a gálát a jövő év tavaszán tartják meg.