Laposföld-hívőt szeretnének a világűrbe juttatni egy közösségi adománygyűjtő kampány jóvoltából

Laposföld-hívőt szeretnének a világűrbe juttatni egy közösségi adománygyűjtő kampány jóvoltából

2021. február 17. - 14:01

 

2021-et írunk, és még mindig élnek olyan emberek a Földön, akik meg vannak róla győződve, hogy bolygónk valójában nem egy háromdimenziós geoid gömb, hanem egy lapos tányér.

Lapos Föld - a kép illusztráció! - Forrás: Qrius

Annak érdekében, hogy egyszer s mindenkorra pont kerülhessen az ügy végére, és meggyőzzék a tudományban kételkedő személyeket, a skót Bucksburnben élő Marc Gauld létrehozott a GoFundMe weboldalon egy adománygyűjtést, melynek célja, hogy eljuttassanak egy laposföld-hívőt az univerzumba.

A kampányra küldött pénzt arra fordíthatják majd, hogy valamelyik elkövetkező NASA vagy SpaceX misszió során egy összeesküvés-elméletekért rajongó konteóst beültessenek az űrhajóba, hogy aztán saját szemével láthassa, a Föld gömbölyű.

Gauld a The Daily Record napilapnak adott interjúban elmondta, már felvette a kapcsolatot a SpaceX vezérigazgatójával, Elon Muskkal és a Virgin Galactic alapítójával, Richard Bransonnal, ezért abban bízik, hogy támogatni fogják a projektjét, bár választ még egyiküktől sem kapott.

"Felforr a vérem, amikor fizetett színészeknek nevezik az űrhajósokat olyan emberek, akik alig tudják saját magukat fenntartani tisztességes munkával, szabadidejükben pedig semmi mást sem csinálnak, csak összevissza beszélnek" – magyarázta Gauld.

Nem ez lenne az első laposföld-űrprojekt – tavaly “Mad Mike” Hughes konteóhívő házi készítésű rakétájával próbálta bebizonyítani, hogy bolygónk igazából egy vékony lemez. A misszió végül kudarcba fulladt, korszakalkotó felfedező hősünk belehalt a kísérletbe.

Gauld egyelőre csupán 175 fontot gyűjtött össze a 250 ezer fontos célösszegből, ezért egy jó darabig eltarthat majd, mire megvalósulhat az egészen bizarr, egyben jó szándék vezérelte terve. (liner.hu)