Kiszabadult a Szuezi-csatornában rekedt teherhajó

Kiszabadult a Szuezi-csatornában rekedt teherhajó

2021. március 29. - 07:11

 

A 400 méter hosszú Ever Given még kedden reggel fordult keresztbe a csatorna egy szűk részén, teljesen eltorlaszolva azt.

Forrás: USA Today

Egy, a közösségi médiában megjelent videó tanúsága szerint kiszabadult az a 400 méter hosszú, panamai bejegyzésű teherhajó, amely kedden reggel fordult keresztbe és rekedt meg a Szuezi-csatornában.

BBC beszámolója szerint a videón az látszik, hogy az Ever Given nevű hajó törzse a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő csatorna partja felé mozdult el, így létrejött mellette egy hajózható, szabad sáv.

Az Ever Given a csatorna déli végének közelében, egy olyan szűk szakaszon rekedt meg, ahol egyszerre csak egy irányban közlekedhetnek a hajók. Szombaton sikerült elérni, hogy a hajó kissé megmozduljon, de akkor még nem lehetett tudni, hogy mikor sikerül majd teljesen kiszabadítani.

A 18 300 konténert szállító hajó előtt és mögött az elmúlt napokban több mint 300 hajó várakozott, hogy átkelhessen a 193 kilométer hosszú csatornán, amelyen a tengeri világkereskedelem körülbelül 12 százaléka – zavartalan forgalom esetén ez naponta nagyjából 50 hajó – halad át. (hvg.hu)