Itt a 100%-ban újrahasznosítható futócipő!

Itt a 100%-ban újrahasznosítható futócipő!

2021. március 02. - 11:35

 

A cipő pedig nem más, mint a Salomon 100%-ban újrahasznosítható Index.01 modellje.

Salomon Index.01

Egyre több sportmárka tesz hathatós lépéseket a környezetbarát gyártási folyamatok irányába, illetve igyekszik fenntartható termékeket a piacra dobni. Ennek jegyében készülnek már óceánokból kihalászott PET-palackokból túrazsákok, leselejtezett halászhálóból polárpulcsik és cipők is. 

2021 tavasza egy újabb mérföldkő lehet ezen a zöld úton. Ekkortól lesz kapható a Salomon Index.01 aszfaltra tervezett futócipője, melynek különlegessége, hogy 100%-ban újrahasznosítható. Azaz, ha beteljesítette a küldetését, nem kell a kukában landolnia, nem feltétlenül kell a padláson a többi futóereklye között porosodnia. Inkább legyen mondjuk síbakancs belőle! 

De vajon hogyan lehet egy aszfaltos futásra tervezett futócipőt úgy elkészíteni, hogy annak minden apró eleme később, egy teljesen más termékben szülessen újjá? Ez volt az egyik legnagyobb kihívás a Salomon szakemberei számára, amikor a cipőt 2019-ben elkezdték tervezni. 
Hiszen, ha tüzetesebben megvizsgálod a mostani futócipőd, láthatod, hogy rengetegféle anyagból áll a bőrtől az EVA-habon, TPU-n, a poliészteren és poliamidon át egészen a gumiig. 
Ki az, aki képes ezeket az anyagokat aprólékos munkával szétválasztani, és újrahasznosítani? Nos, a Salomon nemcsak megálmodta, de meg is valósította az elsőre lehetetlennek tűnő célt, a 100%-ban újrafelhasználható és hasznosítható cipőt. Három év tervezés-fejlesztés után, íme, az eredmény…. 

A Salomon szakemberei összesen kétféle anyagot használtak annak érdekében, hogy az újrahasznosítás során ezek könnyedén elkülöníthetők legyenek egymástól. A tervezéskor és anyaghasználatkor persze azt is szem előtt kellett tartaniuk, hogy nem otthoni használatra készítenek házipapucsokat, hanem kemény felületen is tartós, kényelmes, rugalmas, kellő csillapítást nyújtó lábbelit akarnak adni a futóknak. - írja a Mozgásvilág

Az Index.01 felsőrésze újrahasznosított poliészter, a talpa pedig TPU (termoplasztikus poliuretán) alapú, a Salomon által kifejlesztett INFINIRIDE nevű habból készül. A két réteget szintén poliészter szállal varrják össze, a ragasztáshoz víz bázisú anyagot használnak. A nitrogén-befecskendezéssel készülő INFINIRIDE hab egyik sajátossága az, hogy az R.Camber (rocker) geometriának köszönhetően tökéletes csillapítást biztosít, gyors talajérintési idővel támogat, így viselője kevesebb időt tölt a talajon. Az anyag másik sajátossága, hogy teljes egészében apró morzsákká darálható, hogy könnyebb legyen újrahasznosítani. 

A három éves fejlesztés eredménye egy forradalmi lépés a fenntarthatóság felé. A részleteket ide kattintva olvashatjátok.