Ilyen volt a betlehemi csillag

Ilyen volt a betlehemi csillag

2020. december 23. - 06:31

 

Hétfő éjjel ismét megfigyelhető volt – Magyarországról csak lett volna, mert felhős volt az ég – az egykori betlehemi csillag jelensége.

Két óriásbolygó, a Jupiter és a Szaturnusz rendkívül közel volt egymáshoz az égbolton, mindösszesen 6 ívperces távolságban. Egy rosszabb szemű ember egy fénylő pontnak láthatta őket – fogalmazott korábban az InfoRádióban Boldog Ádám csillagász, megjegyezve, hogy a Krisztus születését megelőző héten, amikor szintén együttállás volt, picit távolabb látszottak, így ezúttal még látványosabb volt a betlehemi csillag jelensége.

Magyarországról azonban a felhők miatt az átlag megfigyelő számára nem látszott a csillagászati ritkaság. Volt azonban, aki drónt reptetett a felhők fölé, illetve külföldön is készültek fotók a jelenségről.

Legközelebb 60 év múlva várható, hogy két bolygó látszólag ilyen közel kerüljön egymáshoz.

Egy számítógépes programban könnyű megmutatni, mit láthattunk az égen:


Távcsövön keresztül mindez így nézett ki:

Fotón Romániából:

Készült timelapse fotóösszeállítás is:

f105dec20auf40web

Novák Gábor drónt reptetett Dobogókőről – az eszköz 400 méternyi ködön átrepülve, körülbelül 1150 méter tengerszintfeletti magasságból többek között ezt a képet készítetteNovák Gábor drónt reptetett Dobogókőről – az eszköz 400 méternyi ködön átrepülve, körülbelül 1150 méter tengerszintfeletti magasságból többek között ezt a képet készítette

Volt élő közvetítés, a Google pedig tegnap animált logóval köszöntötte keresőoldalán a "nagy együttállást".

infostart.hu