Házak és autók is beleremegtek az éjszakai meteorbecsapódásba

Házak és autók is beleremegtek az éjszakai meteorbecsapódásba

2021. március 13. - 06:23

 

A 200 kilogrammnyi TNT erejével felérő becsapódás olyan intenzív robbanással járt, hogy a lakosok körében pánikhangulat alakult ki.

Forrás: Imgur

Vasárnap éjszaka egy meteor száguldott végig Vermont állam felett, majd nem sokkal később talajt ért – a hatalmas robajlással járó találkozást még a becsapódás helyszínétől több kilométerre is érzékelni lehetett.

NASA Meteor Watch Facebook-oldalának bejegyzése alapján a tűzgolyó feltételezhetően arról az aszteroidáról vált le, amely Mount Mansfield State Forest felett repült el 67,5 ezer km/h-ás sebességgel.

Habár néhányan megijedtek a zajoktól és földrengésre gyanakodtak, személyi sérülések szerencsére nem történtek.

Vermont Meteor 3/7/2021

A szikla maga alig nyomott 4,5 kilogrammot, míg átmérőjét mindössze 15 centiméterben határozták meg, tömör vasszerkezete miatt mégis 200 kilogrammnyi TNT-ből felszabaduló energiával ért fel a becsapódása.

A detonáció valószínűleg az atmoszférában keletkezett túlnyomás miatt történhetett meg, amely a meteor mögött vákuumot alakított ki, ami később óriási, kilométerekre elhallatszódó hangrobbanást generált.

Még a földi kutatóállomásokon is regisztrálni tudták különböző szeizmométerekkel a rezgéseket, hiszen földrengéshez hasonló mozgások jöttek létre, bár károkat legfeljebb a talajban okoztak. (liner.hu)