Hátborzongató morajlásokat hallani világszerte – VIDEÓ

Hátborzongató morajlásokat hallani világszerte – VIDEÓ

2020. december 17. - 07:45

 

Szakértők arra gyanakodnak, hogy valamilyen légköri jelenség állhat a háttérben.

Több száz éve észlelnek időnként titokzatos, hátborzongató morajlásokat az Egyesült Államokban, de nemcsak Amerikában hallani a különös zajokat: Szlovákiától Indiáig a föld számos pontján beszámoltak már róluk.

Idén különösen sok hasonló esetet dokumentáltak. Egyes szakértők szerint ennek az oka az lehet, hogy a korlátozások miatt kisebb a zajszennyezés, így jobban halljuk a környezeti hangokat.

Szakértők egy csoportja úgy döntött, megpróbál magyarázatot találni a zajokra – írja a 24.hu az IFL Science nyomán. A Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem munkatársai az EarthScope Transportable Array (ESTA) 2013 óta rögzített szeizmikus adatait, illetve az eseményekről szóló, állambeli beszámolókat a használták fel, hogy jobban megértsék az Egyesült Államokban észlelt morajlásokat.

Az adatok alapján a kutatók arra gyanakodnak, hogy valamilyen légköri jelenség állhat a háttérben.

A furcsa morajlásokra egyébként már számos magyarázat született: egyes szakértők úgy gondolják, hogy jelentős részüket repülőgépek okozzák, mások pedig azon az állásponton vannak, hogy a légkörbe belépő meteorok dübörgéséről van szó. (atv.hu)

És egy klasszikus: