Hatalmas rakétával hatástalaníthatják a Földet fenyegető aszteroidákat

Hatalmas rakétával hatástalaníthatják a Földet fenyegető aszteroidákat

2021. március 29. - 06:07

 

Claudio Maccone olasz matematikus és csillagász egy korszakalkotó ötlettel állt elő, melynek értelmében a bolygónkat veszélyeztető űrsziklákat katonai módszerekkel lehet megsemmisíteni.

Az Apophis aszteroida és a Föld - A kép illusztráció! - Forrás: India TV News

CNET beszámolója alapján az alapötlet szerint irányított rakéták tömkelegével könnyűszerrel eltéríthetőek a Földet veszélyeztető kisbolygók.

Maccone úgy gondolja, a bolygónk köré pályára állított speciális egységek segítségével akár atomfegyvereket is hasznossá lehetne tenni, ezáltal megakadályozhatnánk, hogy az emberiséggel a dinoszauruszokhoz hasonlóan egy aszteroida végezzen.

Az ötlet komoly népszerűségnek örvend tudományos berkekben is, és bár a NASA szerint az eltérítés jobb lenne, mint a teljes megsemmisítés, minden az aszteroidák méretétől függne.

Maccone úgy gondolja, a védelmi rendszerek bevezetése sokkal kifizetődőbb lenne, hiszen ha éppen egy atomfegyvert vetnénk be a felénk közeledő űrszikla ellen, könnyen előfordulhat, hogy technikai malőr miatt idejekorán felrobbanna a szerkezet, ezáltal saját magunknak árthatnánk ahelyett, hogy elhárítanánk a veszélyforrást.Forrás: space.com

A kutató ötlete egyelőre még gyerekcipőben jár, mint ahogyan a becsapódás esélye is minimális, bár az Apophis nevű kisbolygó előreláthatólag öt évtizeden belül vészes földközelségbe kerülhet, így nem árt, ha addigra egy kifinomult akciótervet dolgozunk ki, elkerülve a potenciális találkozást. (liner.hu)