Hatalmas pusztítást végzett egy gleccserszakadás, sokan eltűntek - VIDEÓ

Hatalmas pusztítást végzett egy gleccserszakadás, sokan eltűntek - VIDEÓ

2021. február 07. - 13:09

 

Vészhelyzet alakult ki vasárnap az észak-indiai Uttarakhand államban, sok lakost kitelepítenek otthonából az árvízveszély miatt, 100-150 ember eltűnt - közölték helyi tisztségviselők.

Forrás: News Vibes of India / Twitter

Az egyik himalájai gleccserről leszakadó jég megrongálta a Risi Ganga folyón működő vízerőművet, a folyó vízszintje folyamatosan emelkedik - közölte a helyi rendőrség.

A Reuters hírügynökség idézett egy szemtanút, aki elmondta: a gleccserlavina olyan gyorsan jött, hogy képtelenség volt bárkit figyelmeztetni, ha az útjában volt. "Úgy éreztem, engem is el fog sodorni" - mondta a Raini faluban élő. Félő, hogy sokan meghaltak, akik az erőműben dolgoztak, vagy fát gyűjtöttek a környéken, állataikat legeltették - tette hozzá.

Az indiai hatóságok még Újdelhiből is küldtek egy helikopteres mentőcsapatot a helyszínre.

Helyi lakosok a közösségi médiára feltettek már néhány felvételt, amelyen látható a jég és a víz pusztítása.

Uttarakhand (2007. január 1-je előtt Uttaráncsal) államot 2000-ben alakították ki, előtte a terület Uttar Prades államhoz tartozott. A területen gyakran történnek villámárvizek és földcsuszamlások. 2013-ban a rekord mennyiségű eső árvizet idézett elő, és csaknem hatezer ember halálát okozta. (Infostart)