Fura leállás Pakson

Fura leállás Pakson

2021. március 28. - 12:19

 

A Paksi Atomerőmű 2. blokkján 2021. március 26-án 0 órától tervezett karbantartást végeznek, amelynek idejére a reaktorblokkot teljesen leterhelik – tette közzé az állami cég.

A Paksi Atomerőmű 2-es blokkja - Forrás: MVM

Azt is szükségesnek tartották hangsúlyozni, hogy a folyamat szabályosan, az érdekeltekkel egyeztetve zajlik. A karbantartás és ellenőrzés alapvető oka a 2-es blokk 1-es generátoránál a hidrogénzár-szinttartás, valamint a buborékoltató kondenzátor-szintmérés javítása – közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A tevékenység nem gyakorol hatást a nukleáris biztonságra és a környezetre. Az érintett blokk névleges teljesítményét az ütemterv szerint március 27-én kora reggel állítják vissza. Az OAH folyamatosan felügyeli a folyamatot – szögezték le.

Szakértők a mostani bejelentést több szempontból is furcsállják. A közlés részint valamely ismert hibára utal, ami miatt azonban elegendő lehetett mostanáig várni a karbantartással. Ráadásul a magyar villamosenergia-piac, a Hupx hivatalos honlapján a már március 24-én bejelentett esemény még „nem tervezettként” szerepel. Igaz, szakértők szerint a különböző felületeken használt szakkifejezések egyazon eseményről is eltérhetnek. A „karbantartásokhoz” viszont általában elég a blokk két generátorából az egyiket, vagyis a termelés felét leállítani. A mostani hiba tehát a blokk mindkét generátorát érintheti. A teljes blokk kiesésének pótlása kihívás a teljes villamosenergia-rendszernek is, amiként a visszaterhelés sem költség- és gondmentes – állította a Népszava szakértője, hozzáfűzve: a folyamat nem járhat biztonsági kockázattal. A villamosenergia-rendszert irányító, állami Mavir adatai szerint a kiesést alapvetően gázalapú és külföldi erőművek segítségével pótolták, de azért a napsütés is besegített – fűzte hozzá forrásunk.

Közben ismét történhetett valamiféle incidens a Pakson tervezett új, orosz blokkok „mintaerőműveként” hirdetett, a fehéroroszországi Osztrovecben tavaly novemberben hálózatra kapcsolt új atomerőművel – idézi a Napi.hu az Euractiv litván forrásait. Az egységtől mindössze 50 kilométerre fekvő Vilniusban dolgozó szakemberek ezúttal a hűtőrendszer meghibásodását valószínűsítik. Az erőművet leválasztották a hálózatról és rövid időre a sugárzási adatok is elérhetetlenné váltak. Az egység tavaly novemberi indítása óta ez már a sokadik esemény, amelyeket azonban Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a próbaüzem természetes velejáróinak tart. (nepszava.hu)