Ezt kell tudni a meghosszabbított hitelmoratóriumról

Ezt kell tudni a meghosszabbított hitelmoratóriumról

2020. december 21. - 10:59

 

A 2020-as év fenekestül felforgatta szinte mindenki életét. Sajnos óriási nyomás helyeződik mindenkire ebben a nehéz időszakban. 

Forrás: banknavigator.hu

Nem elég, hogy az egészségünk forog kockán, de még a gazdaságunk is megtépázott. Sok háztartás számára a leállások, bezárások azt is jelentették, hogy megszűntek a jövedelemforrások, vagy legalábbis egy részük. Így viszont elég szorosra kell sokaknak húzni azt a bizonyos nadrágszíjat. Egy ilyen helyzetben csak hab a tortán, vagy inkább olaj a tűzre egy hiteltörlesztés. Épp ezen próbál meg segíteni átmenetileg a hitelmoratórium.

Miről szól a hitelmoratórium, és meddig tart?

A magyar kormány 2020 márciusában döntött, hogy év végéig bevezetik a hitelmoratóriumot. Annak, aki úgy érezte, a koronavírus miatt nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket vagy bármi mást, egy jó átmeneti segítség lehet.

Ráadásul már meg is hosszabbították a moratóriumot. Jelenleg 2021. június 30-áig él a törlesztési moratórium, de januártól már nem mindenki számára. A kormány meghatározta azok körét, akik továbbra is igénybe vehetik a törlesztési moratóriumot. Ebbe beletartoznak a legalább egy gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a regisztrált munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak. Hogy lesznek-e esetleges további hosszabbítások, azt egyelőre nem tudni. Nagyon függ a a koronavírus 2021-es terjedésétől és az oltóanyagok forgalomba helyezésétől.

Ha valaki szeretné továbbra is megkapni a moratóriumot, akkor semmi teendője sincs, ahogy legutóbb sem. Ilyenkor minden jogosultnak megy továbbra is a moratórium fél évig. Ha viszont szeretnénk törleszteni, akkor azt jeleznünk kell a bankunknak, és máris mehet a törlesztés.

A hitelezési piac jelenleg

A kormány több intézkedést is tett azért, hogy ne álljon meg a hitelezés, de a lakosság se járjon rosszul. A moratóriumból átmenetileg nem jutnak bevételhez a bankok (januártól is csak részben). Viszont januártól garantáltan fel fog pörögni a hitelpiac a lakásfelújítási támogatás bevezetése miatt. Az állam védi a nehéz helyzetbe került lakosokat a vírushelyzetben. Például azzal is, hogy a koronavírus-járvány előtt felvett hitelekre 6 havi felmondási moratórium fog vonatkozni. Azaz nem mondhatja fel a hitelt a bank, ha nem törleszt az ügyfél.

Az új hitelek igénylése és folyósítása egyébként kicsit átalakult. Ugyanis felgyorsult az igénylések indítása az online térben. Ha te is hitelfelvétel előtt vagy, akkor látogass el a Banknavigator oldalára, ahol össze tudod hasonlítani a hiteleket. Így könnyen meg tudod keresni a számodra legmegfelelőbb konstrukciót.

Moratórium a cégek számára

A cégek számára kicsit más szabályok érvényesek, mint a lakossági ügyfeleknél. Céges hitel esetén nem automatikus a moratórium beállítása, a cégnek kell jeleznie az igényét a bank felé. Ráadásul bizonyítaniuk kell, hogy a vállalkozásból származó jövedelmük legalább 25%-kal csökkent a koronavírus miatt.