Elhunyt Móricz Zsigmond fia, Móricz Imre

Elhunyt Móricz Zsigmond fia, Móricz Imre

2021. január 15. - 08:59

 

Móricz Zsigmond író fia gépészmérnökként dolgozott, 85 éves korában érte a halál.

Móricz Imre - Forrás: Telex

Nyáry Krisztián író, irodalomtörénész emlékezett meg róla közösségi oldalán. „Életének 86. évében tegnap meghalt dr. Móricz Imre mérnök. Móricz Zsigmond fia volt, akként is élt.”  

Móricz Imre 1935. április 14-én született Litkei Imre néven. Édesanyja Litkei Erzsébet, becenevén Csibe volt, akit az irodalomtörténet évtizedekig Móricz Zsigmond fogadott lányaként tartott számon, de a köztük lévő kapcsolat sosem volt tisztázott. Nemrég vált bizonyossá, hogy valójában Csibe az utolsó szerelme volt. Nyáry a bejegyzésében azt írta: 

Az irodalomtörténet – az író lányának, Móricz Virágnak monográfiája alapján – évtizedekig úgy tartotta számon, hogy Móricz 1936 őszén a Ferenc József hídon találkozott az öngyilkosságra készülő apátlan-anyátlan Litkei Erzsébettel. Lebeszélte szándékáról, pártfogásába vette, taníttatta, és lejegyezte élettörténetét. Ezekből a történetekből születtek a Csibe-novellák, majd az Árvácska is. Az író a hivatalos életrajz szerint előbb a lányt fogadta örökbe, később pedig a lány apa nélkül született kisfiát, Imrét is. 

Csak a közelmúltban vált bizonyossá, hogy Csibe valójában az Árvácska írójának utolsó szerelme volt. A mérhetetlen szegénységből Pestre került gyereklány alkalmi prostitúcióból élt, s vélhetőleg így ismerkedett meg Móriczcal is. Az alkalmi ismeretségből később sajátos múzsa-művész kapcsolat, majd élettársi viszonyt alakult, amit az író környezete nehezen fogadott el. A lány örökbefogadására azért került sor, mert a házas, de feleségétől, Simonyi Máriától külön élő Móricz valamilyen módon legalizálni akarta a kapcsolatukat.” 

Később őt is örökbe fogadta az író. 

Az RTL Klub XXI. század című műsorában korábban megszólalt Móricz Imre, mint kiderült, az írót tartotta édesapjának. „Anyám úgy szólította őt, hogy »Apuka«, én meg ezek után »Papának« hívtam. Valamivel később a nevére vett, örökbefogadott. Másfél évig együtt éltünk hármasban, még nem voltam iskolás, de már olvasni tanított. Aztán ő meghalt, s én ismét nevelőszülőkhöz kerültem. Anyám később magához vett, ám mikor a nevelőapámat Apunak szólítottam, félrehívott, és azt mondta: Ne hívd őt így, mert a te apád Móricz Zsigmond.” (168ora.hu)