A Belorusz Atomerőmű 2. blokkján befejeződtek a reaktor szerelési munkálatai

A Belorusz Atomerőmű 2. blokkján befejeződtek a reaktor szerelési munkálatai

2021. március 23. - 15:23

 

A szakemberek befejezték a Belorusz Atomerőmű (főtervezője és kivitelezője a Roszatom mérnöki vállalata) 2. blokk reaktorának szerelési munkálatait, ami megelőzi a hideg- és melegjáratást. 

Fotó: rosatom-centraleurope.com

Ennek során beszerelték a reaktor belső berendezéseit, elhelyezték az üzemanyag-szimulátor kazettákat a majdani aktív zónába, helyükre kerültek a védőcsövek és végül a reaktorfedél is.

A reaktor szerelési munkáival párhuzamosan elvégezték a primer és szekunder kör berendezéseinek hidraulikus tesztjét. A szakemberek rövidesen megkezdik a primer kör vegyszerekkel sótalanított vízzel történő feltöltését, és miután megkapják a szükséges engedélyeket, elvégzik a Belorusz Atomerőmű 2. blokkjának melegjáratását megelőző teszteket.

A két VVER-1200-as nyomottvizes reaktorral felszerelt, 2400 MW összteljesítményű Belorusz Atomerőmű Asztravec város közelében létesült. Az ország első atomerőművéhez az orosz 3+ generációs VVER technológiát választotta Fehéroroszország, amely technológia teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági követelményeinek és előírásainak. A Belorusz Atomerőmű 1-es blokkja az első, Oroszország határain túl megvalósult, 3+ generációs orosz gyártmányú blokk, amely jelenleg a kereskedelmi üzemet megelőző próbaüzemben termel.