Ledöbbentek a kutatók az aszteroidáról származó kőzetpor elemzése során

Ledöbbentek a kutatók az aszteroidáról származó kőzetpor elemzése során

2020. december 17. - 06:12

 

A japán Hajabusza–2 űrszonda 2019 februárjában egy nem mindennapi feladatot hajtott végre, az apró eszköz ugyanis a Ryugu aszteroida felszínéről kőzetport gyűjtött össze.

Forrás: androgeek.hu

A Földtől több millió kilométerre található űrszikláról származó mintákat az űrszonda egy különleges csomag formájában juttatta vissza a Földre. A kapszula múlt héten landolt Dél-Ausztrália sivatagjában, belsejében pedig ott szunnyadtak a geológusok számára drágakőnek számító pordarabkák.

A Japán Űrügynökség (JAXA) szakemberei végül kedden nyitották ki a tárolóegységet – a tartalmától egyenesen elállt a lélegzetük. Az űrhivatal egyik tudósa, Hirotaka Szavada a The Guardian-nek adott nyilatkozatában elmondta, meglepte őket a kőzetminta minősége:

"Amikor kinyitottuk, egyszerűen nem tudtam megszólalni. Sokkal több volt, mint amire számítottunk, valóságosan lenyűgözött, amit láttam. Nemcsak porszerű szemcséket, hanem néhány milliméter átmérőjű részecskéket is találtunk a mintában."

A minták vizsgálatával a tudósok fényt deríthetnek akár annak a rejtélynek a nyitjára is, hogy valójában honnan származhat a földi élet. Az egyik fő hipotézis lényege, hogy az élet nélkülözhetetlen összetevői meteorok és aszteroidák felületén érkezhettek bolygónkra, ezáltal az sem elképzelhetetlen, hogy más égitesteket is “megfertőztek” ezek a kozmikus kődarabok, így korántsem biztos, hogy egyedül vagyunk az univerzumban.

Meglepő módon a kutatók szerves kémiai vegyületek nyomaira bukkantak a kőzetmintákban, amit Szeicsiró Vatanabe, a Hajabusza-projekt vezetője is megerősített a lapnak: "Abban bízunk, hogy kideríthetjük, miként jöttek létre ezek a szerves anyagok a Ryugu aszteroida felszínén, így tisztább képet kaphatunk az objektum eredével kapcsolatban."

A japánok a minták összmennyiségének felét megtartották maguknak, másik ötven százalékát azonban a NASA-nak és más nemzetközi szervezetnek küldték el. A Hajabusza–2 a misszió vége előtt még két űrsziklát közelíthet meg; utolsó küldetése során 2026-ban az 1998 KY 26 névvel ellátott aszteroida mellett suhanhat el. (liner.hu)