Ha minden így megy tovább, ki fognak halni az afrikai elefántok

Ha minden így megy tovább, ki fognak halni az afrikai elefántok

2021. március 30. - 18:00

 

Számos nemzetközi szervezet felhívta már rá a figyelmet, hogy az illegális elefántcsont-kereskedelem és a természetes élőhely folyamatos szűkülése miatt drámaian csökkent az elefántok populációja Afrikában.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Természetvédelmi Nemzetközi Unió (IUCN) legfrissebb jelentésében pedig ismételten megerősítette a tényt, hogy az orvvadászat és a természetes élőhely szűkülése miatt egyre nagyobb a veszélye, hogy az elefántok egyszerűen kihalnak az afrikai kontinensen.

Az elmúlt 31 év során 86 százalékkal csökkent az afrikai erdőkben élő elefántok száma a kontinensen – szemezett a jelentésből a Deutsche WelleA szavannákon sem jobb a helyzet, ott az elmúlt fél évszázad során 60 százalékkal csökkent az elefántok populációja.

Az IUCN becslései szerint 415 ezer elefánt maradt az afrikai kontinensen, és már mindkét fő elefántcsoport veszélyeztetett kategóriába került: az afrikai erdei elefánt „kritikusan veszélyeztetett”, míg az afrikai szavannai elefántok „veszélyeztetett” besorolásúak.

Az afrikai erdei elefántok elsődleges élőhelyének a trópusi esőerdők számítanak a kontinensen, főként Gabonban és a Kongói Köztársaságban találhatóak meg nagyobb számban. A szavannai elefántok inkább a Szaharán túli szabadterületeket preferálják, ők főként Botswanában, Dél-Afrikában és Zimbabwéban fordulnak elő.

A legnagyobb veszélyt valamennyi állatra az illegális elefántcsont-kereskedési célzatú orvvadászat jelenti, amely az egész kontinens elefántjaira kihat. Az elmúlt évtized során ez jelentősen megugrott, és minden próbálkozás ennek visszaszorítására kudarcot vallott.

A természetes élőhelyeik szűkülése viszont legalább ekkora probléma, amely hasonló okra vezethető vissza, mint Brazíliában az esőerdők irtása: főként mezőgazdasági, de számos egyéb célra kell a földterület, amelyről az elefántokat szorítják ki.

Az IUCN jelentés ugyanakkor kiemelte, hogy néhány afrikai ország már próbálkozott lépéseket tenni a maradék populáció megvédése érdekében. Gabonban és a Kongói Köztársaságban a maradék elefántlakosság meglehetősen jól védett területen él, míg a szavannai elefántok számára is remekül biztosítják a Kavango-Zambézi Természetvédelmi Területet, mely öt afrikai ország területén terül el. (liner.hu)