Ablakdekorációk az év minden napjára

Ablakdekorációk az év minden napjára

2021. január 18. - 09:53

 

Túl vagyunk a karácsonyi ünnepeken, sőt a vízkereszt is elmúlt, sok helyen azonban még látni a karácsonyi fénydekorációkat a házakon és az ablakokban, míg máshol a kidobott karácsonyfák látványa fogadja a sétálókat. 2020-ban a karácsony is a megszokottól eltérően alakult, elmaradtak a karácsonyi vásárok, a kijárási korlátozás viszont legalább a díszítési lehetőségeket nem befolyásolta. Az ablakokat azonban nem csak ünnepekkor lehet szépen díszíteni, léteznek az év minden napján használható ablakdekorációk, ezekből mutatunk néhányat. 

Forrás: tapetaposzter.hu

Ablakdíszítési lehetőségek

Sokszor mondják, hogy az ablak a ház szeme, kívülről a belső teret mutatja meg és díszíti a házat, belülről pedig a külvilág nyílik meg számunkra az ablakon keresztül. Az ablakok hozzájárulnak a ház képéhez, különösen a homlokzaton lévők, de a helyiségek belső atmoszféráját is befolyásolják. Fontos a megfelelő ablakméret és a dizájn is. Az ablak legtöbbször funkcionális célokat szolgál, fényáteresztésre és levegőztetésre is használják, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet egyben szemet gyönyörködtető dekoráció is. Az ablakot sokféleképpen dekorálhatjuk:

  • redőny
  • reluxa
  • ablaktábla
  • függöny
  • díszített vagy faragott ablakkeret
  • díszített üveg
  • festett keret vagy üveg
  • különleges üveg
  • függő díszek
  • virágok

Inspiráló ötletek az ablak dekorálására

Az üvegfelület önmagában is különleges az átlátszósága miatt, ha ehhez még hozzávesszük a különböző napszakok fényhatásait, számtalan ötlet jöhet számításba, amely figyelembe veszi ezeket a különleges tulajdonságokat. Lehet tágítani a teret, lehet imitálni, mintha a bent és kint megcserélődne. Ezt az ablakra festett motívumokkal lehet elérni.

Függeszthetünk díszeket az ablak elé is, ha illik a helyiség egyéb dekorációihoz. A beáramló fény játékát látványossá teheti egy üveg vagy kristály ablakdísz, a levegő pedig mozgásba hozhatja a díszeket, amelyhez még hanghatás is társulhat, például egy szélcsengő esetén.

Régi házakon még ma is látni lehet festett és faragott ablakkereteket és zsalugátereket. A műanyag ablakkeretek azonban már nem alkalmasak az ilyen jellegű díszítésekre.

Hagyományos ablakdíszítés a függöny is, amelyből ma már rengeteg variáció létezik, így a lehetőségek szinte korlátlanok. Mind a külső, mind a belső ablakpárkány felhasználható dekorációs célokra növények, virágok elhelyezésével.

Ha nincs ideje arra, hogy saját maga díszítse az ablakot, nézzen szét a tapetaposzter.hu Poszter specialista webáruházban és válasszon egy Önnek tetsző ablakmatricát! Ha pedig egy ablak nélküli helyiséget kell dekorálnia, keressen egy ablakot mintázó posztert.

A LED-es technológia fejlődése mindenki számára elérhetővé tette a LED világítást. Ezzel látványos dekorációkat lehet létrehozni, amelyek változtatják a színüket, villognak, világosban és sötétben egyaránt magukra vonják a figyelmet.