45 napon belül kifogyhat a vízből Isztambul, kritikussá válhat a helyzet

45 napon belül kifogyhat a vízből Isztambul, kritikussá válhat a helyzet

2021. január 13. - 16:58

 

A csapadékhiány miatt súlyossá, vagy kritikussá is válhat a helyzet Törökországban, és egyes területeken már megkérték az embereket, hogy imádkozzanak az égiekhez.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A következő hónapokban több nagyobb városban is megszűnhet a vízellátás, és a figyelmeztetések szerint Isztambulnak kevesebb mint negyvenöt napja maradt hátra. Az elmúlt évtized legsúlyosabb aszálya tapasztalható az országban a kevés csapadékmennyiség miatt.

A török hatóságok szerint ezzel tizenhétmillió ember került közel ahhoz, hogy kifogyjon a vízből a világhírű városban. A hónap elején Ankara oldaláról azt jósolták, hogy a fővárosnak száztíz napja maradt – írja a The Guardian.

Izmir és Bursa, Törökország következő két legnagyobb városa ugyancsak küzd a vízhiánnyal. A jelenlegi helyzet a mezőgazdaságra sincs jó hatással, és rengeteg terményről van szó. A vallási ügyekért felelős igazgatóságot mindezt arra kényszerítette, hogy utasítsa az imámokat, valamint a gyülekezeteket, hogy esőért imádkozzanak.

A 80-as években számos aszálynak volt kitéve az ország, ami nemcsak az éghajlatváltozásnak volt köszönhető, hanem a népesség növekedésének, az iparosodásnak, valamint a városok terjedésének is. Ennek együttes kombinációja nagyon súlyos problémákhoz vezethet.

Éves szinten átlagosan fejenként csak 1 346 köbméter vízről beszélhetünk, és amikor ekkora az aszály, az újabb kihívások elé állítja az ország lakosságát. Törökország az elmúlt két évtizedben megpróbált javítani ezen, és több száz gátat épített, hogy jelentős mértékben javítani tudjon a vízgazdálkodáson.

Hiába a figyelmeztetőtáblák, a gyakorlatot tekintve ez nem sokat ért, és már fel is szólították a lakosságot, hogy alaposan gondolják át, mire és mekkora mennyiséget használnak, kezdve a csapok elzárásával fogmosás, vagy borotválkozás közben.

Izmirben a helyi hatóságok százhárom új lyukat ástak, valamint újrahasznosítják a szennyvizet, és javítják az elöregedett csöveket, hogy minimalizálni tudják a veszteségeket, az esetleges szivárgásokat.

Törökországnak városainak azonnal sok esőre van szükségük, hogy a következő hónapokban ne kelljen adagolni a vizet, de már az is kiderült, hogy a tél hátralévő részében a tartós csapadékmennyiség sem lenne elegendő ahhoz, hogy a mezőgazdászok megmentsék az idei termést. (liner.hu)